Blog

Windows 11 telepítése: Frissítés kontra tiszta telepítés 2. rész

2023.11.02 10:33
Windows 11 telepítése: Frissítés kontra tiszta telepítés 2. rész

Két részes cikkünk célja, hogy segítséget nyújtson arról, hogy az Ön konkrét igényei és helyzete alapján melyik lehetőséget válassza. Írásunk végére megismeri a két módszert, azok előnyeit és hátrányait, valamint azt, hogy mikor érdemes frissíteni, illetve mikor célravezetőbb a telepítés választása.

A tiszta telepítési módszer

A Windows 11 tiszta telepítése új telepítés, újratelepítés vagy frissítés esetén ajánlott. Bár több időt igényel, és nem őrzi meg a fájlokat, beállításokat és alkalmazásokat, ez a módszer nagyobb valószínűséggel fejezi be sikeresen a telepítést. 

 

Tudj meg többet Tudj meg többet Tudj meg többet

 

  • A tiszta telepítés előnyei:
  1. Kompatibilitási problémák elkerülése: Mivel a folyamat mindent töröl a meghajtón, nem fog kompatibilitási problémákkal találkozni az alkalmazásokkal vagy az illesztőprogramokkal.
  2. Javítja a teljesítményt: A tiszta telepítés potenciálisan kijavíthatja a teljesítmény- és akkumulátorproblémákat, a rendszer- és kompatibilitási problémákat.
  3. Megszünteti a rosszindulatú szoftvereket: Ez a módszer segíthet eltávolítani gyakorlatilag minden rosszindulatú programot a számítógépen.
  4. Nincs Bloatware: A tiszta telepítés nem tartalmaz semmilyen bloatware-t, csak a Windows 11 eredeti lemezképéből származó postaládai alkalmazásokat.
  • A tiszta telepítés hátrányai:
  1. Biztonsági mentés szükséges: Teljes rendszermentés szükséges, hogy bármilyen probléma esetén visszaállíthassa a korábbi verziót.
  2. Kézi fájl-visszaállítás: A fájlokat manuálisan kell visszaállítania a biztonsági mentésből.
  3. Az alkalmazások újratelepítése : Az összes alkalmazást újra kell telepíteni és újra kell konfigurálni, ami időigényes lehet.

A megfelelő telepítési módszer kiválasztása

A frissítés és a tiszta telepítés közötti előnyösebb választás nagyban függ az Ön egyedi igényeitől és helyzetétől. Ha újrakezdést szeretne, és nem bánja az alkalmazások újratelepítését és a beállítások újrakonfigurálását, akkor a tiszta telepítés a legjobb választás. Ha viszont szeretné megtartani alkalmazásait, fájljait és beállításait, és a gyorsabb és egyszerűbb folyamatot részesíti előnyben, akkor a frissítés a megfelelőbb megoldás.

Összefoglalva, mindkét módszernek megvannak az előnyei és a hátrányai. Döntő fontosságú, hogy a döntés meghozatala előtt elemezze egyéni igényeit és körülményeit. Függetlenül attól, hogy melyik módszert választja, ne feledje, hogy a telepítési folyamat megkezdése előtt mindig készítsen biztonsági mentést az adatairól. Ez biztosítja a biztonsági hálót arra az esetre, ha bármi rosszul sülne el.

Windows 11 telepítése: Frissítés kontra tiszta telepítés 1. rész

Mielőtt belemerülnénk a témába, vázoljuk fel gyorsan, miről is lesz szó. A Microsoft legújabb operációs rendszerére - a Windows 11-re - való áttérés két különböző módszerét fogjuk megvizsgálni: a frissítést és a tiszta telepítést. A cikk célja, hogy útmutatást adjon arról, hogy az Ön konkrét igényei és helyzete alapján melyik lehetőséget válassza. Az olvasás végére jobban meg kell értenie a két módszert, azok előnyeit és hátrányait, valamint helyzeteket, hogy melyikben mit érdemes választani.