Blog

Windows 11 telepítése: Frissítés kontra tiszta telepítés 1. rész

2023.11.02 10:30
Windows 11 telepítése: Frissítés kontra tiszta telepítés 1. rész

Mielőtt belemerülnénk a témába, vázoljuk fel gyorsan, miről is lesz szó. A Microsoft legújabb operációs rendszerére - a Windows 11-re - való áttérés két különböző módszerét fogjuk megvizsgálni: a frissítést és a tiszta telepítést. A cikk célja, hogy útmutatást adjon arról, hogy az Ön konkrét igényei és helyzete alapján melyik lehetőséget válassza. Az olvasás végére jobban meg kell értenie a két módszert, azok előnyeit és hátrányait, valamint helyzeteket, hogy melyikben mit érdemes választani.

Az alapok megértése

  • Mi az a frissítés?

A frissítés egy olyan folyamat, amelynek során egy operációs rendszer újabb verziója települ egy régebbi rendszerre, miközben a meglévő adatok, alkalmazások és beállítások megmaradnak. Ez például a Windows 10-ről a Windows 11-re való átállást jelenti, miközben az összes fájl és alkalmazás érintetlenül marad.

 

Tudj meg többet Tudj meg többet Tudj meg többet

 

  • Mi az a tiszta telepítés?

Ezzel szemben a tiszta telepítés a merevlemez törlésével és az operációs rendszer - jelen esetben a Windows 11 - friss példányának beállításával jár. Ez a módszer nem őrzi meg a beállításokat, alkalmazásokat és fájlokat. Lényegében a nulláról indul egy vadonatúj telepítéssel.

A frissítési módszer: Helyszíni frissítés

A helyben történő frissítés a leggyakrabban választott módszer a Windows új verziójának telepítésére. Ez egy viszonylag egyszerű folyamat, amely a meglévő telepítést egy újabb verzióra cseréli, miközben a beállítások, alkalmazások és fájlok átmigrálását jelenti. 

  • A frissítés előnyei: 
  1. Időmegtakarítás: A helyben történő frissítés általában gyorsabb, mivel nem kell újratelepítenie az alkalmazásokat, és nem kell újra alkalmaznia a kívánt beállításokat.
  2. Automatikus visszaállítás: Ha a frissítés során problémák merülnek fel, a telepítés automatikusan visszaállhat a korábbi telepítésre, így lehetővé teszi a hibaelhárítást és az eszköz további használatát.
  3. Tíz napos türelmi idő: Ha a telepítés után problémák merülnek fel, vagy nem tetszik az új rendszer, 10 nap áll rendelkezésére, hogy visszaállítsa az előző verziót.
  • A frissítés hátrányai:
  1. Lehetséges kompatibilitási problémák: A frissítés problémákat okozhat az egyéni konfigurációk, a hibás illesztőprogramok és bizonyos alkalmazások kompatibilitási problémái miatt.
  2. Nem kívánt elemek átvitele: A frissítési folyamat magával hozhat felesleges Registry-bejegyzéseket, fájlokat és programokat, amelyekre már nincs szüksége.
  3. Rosszindulatú szoftvereket hozhat magával : Ha a régi rendszere fertőzött, a frissítés vírusokat és más típusú rosszindulatú programokat vihet át az új telepítésre. 

Cikkünk második részében a tiszta telepítési módszert fogjuk hasonló módon végig nézni, mint ebben az írásunkban a frissítést. A kettő ismeretében könnyen eldönthető, hogy adott körülmények között melyik a megfelelőbb, célravezetőbb.

Windows 11 telepítése: Frissítés kontra tiszta telepítés 2. rész

Két részes cikkünk célja, hogy segítséget nyújtson arról, hogy az Ön konkrét igényei és helyzete alapján melyik lehetőséget válassza. Írásunk végére megismeri a két módszert, azok előnyeit és hátrányait, valamint azt, hogy mikor érdemes frissíteni, illetve mikor célravezetőbb a telepítés választása.