Blog

Biztonságos internetezés: A vírusirtó szoftverek pótolhatatlan szerepe a mai internetes világban 2.

2024.02.26 09:38
Biztonságos internetezés: A vírusirtó szoftverek pótolhatatlan szerepe a mai internetes világban 2.

Arról, már sok cikkünkben, ennek az előző részében is írtunk, hogy miért elkerülhetetlenül fontos a jogtiszta „fizetős”, azaz nem ingyenes vírusirtó szoftver használata. Láthattuk a két féle módszert is, ahogyan a vírusírtó szoftver észleli és megelőzi a fenyegetéseket. Ebben a részben összefoglaljuk, milyen további intézkedéseket tehetünk meg a támadások megelőzésére. És nem győzzük hangsúlyozni, hogy ezek összessége is csak a minimum, amit mindenképpen meg kell tennünk. Mert a probléma mindig ott üti fel a fejét, ahol rést talál a pajzson, ahol gyenge láncszem van a rendszerben. Ahol korábban könnyelműek voltunk, vagy legyintettünk, hogy majd azt is megoldjuk, ha lesz időnk/pénzünk rá.

További kiberbiztonsági intézkedések

 

Bár a vírusirtó szoftver a kiberbiztonság létfontosságú eleme, nem ez az egyetlen intézkedés, amelyet az egyének és szervezetek a kiberfenyegetések elleni védelem érdekében alkalmazhatnak. Az egyéb intézkedések közé tartoznak:

 

 

Tudj meg többet Tudj meg többet Tudj meg többet

 

  • A szoftverek naprakészen tartása: A biztonsági javítások és frissítések telepítésének biztosítása megakadályozhatja, hogy a kiberbűnözők kihasználják a szoftver sebezhetőségeit.
  • Erős jelszavak használata: Az egyes fiókokhoz megbízható és egyedi jelszavak használata megakadályozhatja, hogy a hackerek hozzáférjenek az érzékeny információkhoz.
  • Többfaktoros hitelesítés bevezetése: A többfaktoros hitelesítés további biztonsági szintet jelent, mivel a felhasználóknak többféle azonosítást kell megadniuk a fiókhoz való hozzáféréshez.
  • Az alkalmazottak képzése: Az alkalmazottak oktatása a legjobb kiberbiztonsági gyakorlatokról segíthet megelőzni, hogy akaratlanul rosszindulatú e-maileket vagy webhelyeket nyissanak meg.
  • Adatmentés: Az adatok rendszeres biztonsági mentése megelőzheti az adatvesztést kibertámadás vagy rendszerhiba esetén.
  • Hálózatbiztonság: Az egyes számítógépek és eszközök védelme mellett a teljes hálózat védelme is kulcsfontosságú. Ez magában foglalhat tűzfalakat, behatolásérzékelő és -megelőző rendszereket és egyéb hálózati biztonsági intézkedéseket.
  • Mobileszközök biztonsága: Mivel a mobileszközök egyre elterjedtebbé válnak, ezek védelme is fontos. Ez magában foglalhatja a kifejezetten mobileszközökre kifejlesztett vírusirtó szoftverek használatát, a jelszavak vagy biometrikus hitelesítés bevezetését, valamint az érzékeny adatok titkosítását.
  • Incidensreagálási terv: A kibertámadás esetére kidolgozott terv kritikus fontosságú. Az incidensre adott választerv felvázolja a jogsértés esetén teendő lépéseket, beleértve azt, hogy kit kell értesíteni, hogyan kell a jogsértést megakadályozni, és hogyan kell az adatokat helyreállítani.
  • Megfelelőségi előírások: Az iparágtól vagy joghatóságtól függően lehetnek olyan speciális megfelelési előírások, amelyeket a szervezeteknek be kell tartaniuk az érzékeny adatok védelme érdekében. Ezek közé tartozhatnak olyan előírások, mint a GDPR, a HIPAA és a PCI-DSS.
  • Folyamatos felügyelet: A kiberfenyegetések folyamatosan fejlődnek, ami azt jelenti, hogy a kiberbiztonsági intézkedéseknek is fejlődniük kell. A folyamatos nyomon követés és a rendszeres sebezhetőségi értékelések segíthetnek a szervezeteknek abban, hogy a felmerülő fenyegetésekkel lépést tartsanak, és megfelelő intézkedéseket tegyenek a kibertámadások megelőzése érdekében.

 

Összefoglalva, a vírusirtó szoftver kritikus szerepet játszik a kiberbiztonságban azáltal, hogy felismeri, megelőzi és kiirtja a rosszindulatú szoftvereket és vírusokat a számítógépes rendszerekből és hálózatokból. Különböző típusú vírusirtó szoftverek állnak rendelkezésre, az ingyenes és a fizetős változatoktól kezdve, és különböző módszereket alkalmaznak a kiberfenyegetések felismerésére és megelőzésére. Bár a vírusirtó szoftver a kiberbiztonság egyik létfontosságú eleme, más kiberbiztonsági intézkedésekkel együtt kell használni, mint például a szoftverek naprakészen tartása, erős jelszavak használata, többfaktoros hitelesítés bevezetése, az alkalmazottak képzése és az adatok biztonsági mentése. Ezen intézkedések végrehajtásával az egyének és a szervezetek megvédhetik magukat a kibertámadásoktól, és csökkenthetik az adatbiztonság megsértésének, a pénzügyi veszteségeknek és a jó hírnévnek okozott károknak a kockázatát.

A megfelelő vírusirtó szoftver kiválasztása: Átfogó útmutató 2. rész

Előző cikkünkben megismerhettük a vírusirtó szoftverek szerepét a fenyegetések elleni védelemben, a kiberfenyegetések típusait, valamint a hatékony vírusirtó szoftverek legfontosabb jellemzőit. Ebben a részben tovább finomítjuk a megfelelő kiválasztás szempontjait.

Avast termékcsalád -> Letöltéshez kattint ide!