Blog

A Windows 11 hardverkövetelményeinek átfogó útmutatója 1. rész

2023.08.28 14:23
A Windows 11 hardverkövetelményeinek átfogó útmutatója 1. rész

A Microsoft következő generációs operációs rendszerének, a Windows 11-nek a leleplezését az egész technológiai közösségben megugró érdeklődés fogadta. Az új operációs rendszer nagyobb teljesítményt, fokozott biztonságot és elegáns, modern felhasználói felületet ígér. Ahhoz azonban, hogy ezeket a funkciókat kihasználhassa, a hardverének meg kell felelnie bizonyos rendszerkövetelményeknek. Ez az átfogó útmutató a Windows 11 hardverkövetelményeivel foglalkozik, és segít meghatározni, hogy jelenlegi rendszere kompatibilis-e, vagy a jövőben szükség lesz-e frissítésre.

Bevezetés a Windows 11-be 

A Windows 11, a Microsoft legújabb operációs rendszere jelentős fejlesztést jelent elődjéhez, a Windows 10-höz képest. Modern felhasználói felülettel, továbbfejlesztett érintés-támogatással büszkélkedhet, és olyan új beviteli eszközöket támogat, mint a toll és a hang. A beágyazott rendszerekhez és ipari IoT-alapú alkalmazásokhoz szabott Windows 11 IoT ezenfelül a vállalatok rendszereinek javítását ígéri az új hardverfunkciókra vonatkozó követelményekkel, többek között az USB 4.0, a Wi-Fi 6E és a TPM 2.01 révén.

 

Tudj meg többet Tudj meg többet Tudj meg többet

 

A Windows 10 és a Windows 11 rendszerkövetelményeinek összehasonlítása

A Windows 10 és a Windows 11 hardverkövetelményei jelentősen eltérnek egymástól. A Windows 11 összetettebb PC-beállítást igényel, mint elődje. A Windows futtatásához például most először szükséges többmagos processzor, bár nem kell nagy teljesítményűnek lennie - elég egy 1 GHz-es, 64 bites, 2 vagy több maggal rendelkező processzor2. Emellett a Windows 11-nek több memóriára - legalább 4 GB - és jóval nagyobb mennyiségű - 64 GB3 - tárhelyre van szüksége.

A Windows 11 hardverkövetelményei részletesen

A Windows 11 futtatásához a rendszernek a következő minimális hardverkövetelményeknek kell megfelelnie:

  • Processzor: 1 gigahertz (GHz) vagy gyorsabb, legalább két maggal rendelkező, kompatibilis 64 bites processzor vagy System on a Chip (SoC).

  • Memória: Legalább 4 gigabájt (GB).

  • Tárolás: 64 GB vagy nagyobb rendelkezésre álló lemezterület.

  • Grafikus kártya: DirectX 12 vagy újabb DirectX 12-vel kompatibilis, WDDM 2.0 illesztőprogrammal.

  • Rendszer firmware: UEFI, Secure Boot képes.

  • TPM: Trusted Platform Module (TPM) 2.0 verzió.

  • Kijelző: Nagy felbontású (720p) kijelző, 9" vagy nagyobb monitor, színcsatornánként 8 bit. 
  • Internetkapcsolat: Internetkapcsolat szükséges a frissítések elvégzéséhez, valamint egyes funkciók letöltéséhez és használatához.

Ezek a követelmények biztosítják a Windows 11 zökkenőmentes és biztonságos működését, és a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtják.

A Windows 11 TPM-követelményének megértése

A Windows 11 egyik legjelentősebb új követelménye a Trusted Platform Module (TPM) 2.0 verziója. A TPM egy dedikált mikrovezérlő, amelyet a hardverek biztonságossá tételére terveztek azáltal, hogy kriptográfiai kulcsokat integrálnak az eszközökbe6. Hardveralapú, biztonsággal kapcsolatos funkciókat biztosít, így a számítógépet ellenállóbbá teszi a manipulációval szemben7. Mivel a kiberfenyegetések száma egyre nő, a TPM 2.0 beépítése a Windows 11 hardverkövetelményeibe további biztonsági szintet jelent az érzékeny adatok védelme érdekében.

Ebben a cikkünkben leírtuk a Windows 11 optimális futtatásához szükséges hardverkövetelményeket. Ennek folytatása és részletes kifejtése cikkünk 2. részében olvasható.

A Windows 11 hardverkövetelményeinek átfogó útmutatója 2. rész

Korábbi cikkünkben leírtuk a Windows 11 hardverkövetelményeket, ebben a cikkben folytatjuk ennek részletes kifejtését, hogy miért van ezekre szükség, illetve, hogy lehet a régi pc-ket is kompatibilissé tenni hozzá.