Blog

A Windows 11 hardverkövetelményeinek átfogó útmutatója 2. rész

2023.08.28 14:26
A Windows 11 hardverkövetelményeinek átfogó útmutatója 2. rész

Korábbi cikkünkben leírtuk a Windows 11 hardverkövetelményeket, ebben a cikkben folytatjuk ennek részletes kifejtését, hogy miért van ezekre szükség, illetve, hogy lehet a régi pc-ket is kompatibilissé tenni hozzá.

A Windows 11 és az internetkapcsolat

A Windows 11 otthoni kiadásához internetkapcsolatra és Microsoft-fiókra van szükség az eszköz beállításának befejezéséhez az első használat során8. Ezenkívül a Windows 11 IoT egyes beépített funkciói internetkapcsolatot igényelnek, például az Azure IoT, a Microsoft Store, az Edge böngésző, a távoli asztal, a VPN (virtuális magánhálózat), a Windows Update, a Device Guard és a Credential Guard9.

 

Tudj meg többet Tudj meg többet Tudj meg többet

 

A Windows 11 kompatibilitás meghatározása

A Microsoft ingyenes alkalmazást, a PC Health Check alkalmazást10 kínál annak megállapítására, hogy a számítógép alkalmas-e a Windows 11 futtatására. Ez az alkalmazás gyors ellenőrzést biztosít a számítógép képességeiről, és tájékoztatja Önt arról, hogy rendszere megfelel-e az új operációs rendszer követelményeinek. Alternatívaként használhatja a WhyNotWin1111 nevű, harmadik féltől származó, nem támogatott eszközt is, amely részletesebb információkat nyújt rendszere Windows 11 kompatibilitásáról. 

A régebbi PC-kre vonatkozó megoldások feltárása

Ha az Ön számítógépe nem felel meg a Windows 11 hardveres követelményeinek, akkor is vannak lehetséges megoldási lehetőségek. A Microsoft kijelentette, hogy a nem támogatott PC-ken, amelyek megfelelnek bizonyos minimális követelményeknek (például támogatott 64 bites CPU, 4 GB memória, 64 GB tárhely, UEFI biztonságos rendszerindítás, grafikus követelmények és TPM 1.2), futtatható a Windows 1112. Ezek a rendszerek azonban nem támogatottnak minősülnek, és nem kaphatnak frissítéseket, ami jelentős biztonsági kockázatot jelent13. 

Választás a Windows 10 és a Windows 11 között

Ha rendszere nem felel meg a Windows 11 hardverkövetelményeinek, akkor vagy maradhat a Windows 10-nél, amelyet a Microsoft 2025-ig támogat14 , vagy vásárolhat egy új, a Windows 11-re felkészített PC-t. Ha a Windows 11 hardverkövetelményei túl ijesztőnek tűnnek, akkor egy új Windows 11-es PC vásárlása lehet a legjobb megoldás.

A Windows 11 frissítések jövője

A Windows 11 jövőbeli frissítései valószínűleg a biztonság, az eszközkezelés és a kompatibilitás javítására összpontosítanak majd az alkalmazások szélesebb körére, valamint a fokozott csatlakoztathatóságra és testreszabhatóságra, hogy jobban támogassák az iparágspecifikus igényeket. A továbbfejlesztett edge computing képesség egyre fontosabbá válik az IoT-eszközök számára, lehetővé téve a gyorsabb adatfeldolgozást és elemzést.

Következtetésként levonhatjuk, hogy a Windows 11 jelentős előrelépést jelent az operációs rendszer technológiájában, mivel nagyobb teljesítményt, fokozott biztonságot és modern felhasználói felületet kínál. Ahhoz azonban, hogy ezeket az előnyöket kiaknázhassa, a rendszernek meg kell felelnie bizonyos hardverkövetelményeknek. Ha ismeri ezeket a követelményeket, megállapíthatja, hogy jelenlegi rendszere kompatibilis-e a Windows 11 rendszerrel, vagy szükség van-e frissítésre. Ha rendszere nem felel meg ezeknek a követelményeknek, akkor lehetősége van arra, hogy maradjon a Windows 10-nél, vagy beruházzon egy új, Windows 11-hez alkalmas számítógépbe. Mivel a Microsoft folyamatosan frissítéseket és fejlesztéseket ad ki a Windows 11-hez, fontos, hogy tájékozott maradjon, és a hardverigényei szempontjából a legjobb döntést hozza meg.