Blog

Windows 11: Átfogó útmutató a biztonság megerősítéséhez

2023.11.14 09:42
Windows 11: Átfogó útmutató a biztonság megerősítéséhez

A modern digitális korban a megjelenő technológiák és a fejlődő üzleti trendek nemcsak új lehetőségeket, hanem egyedi kihívásokat is jelentenek a szervezetek számára. A technológia és a munkastílusok fejlődésével párhuzamosan a fenyegetések egyre összetettebbé válnak, és egyre több kifinomult támadás éri a szervezeteket és a munkavállalókat. A Microsoft 2022-es Munka Trend Indexe a döntéshozók számára a "kiberbiztonsági kérdéseket és kockázatokat" jelzi a legfőbb aggodalmak között, rámutatva az olyan aggodalmakra, mint a rosszindulatú programok, az ellopott hitelesítő adatok, a biztonsági frissítésekkel nem rendelkező eszközök, valamint az elveszett vagy ellopott eszközökön történő fizikai támadások.

A biztonsági fókusz eltolódása

Történelmileg a vállalati hálózat és a szoftveralapú biztonság volt az elsődleges védelmi vonal. Az egyre inkább szétszórt és mobil munkaerővel azonban a figyelem a hardveralapú végpontbiztonság felé tolódott el. Az adatok szerint az emberek váltak a kiberbűnözők első számú célpontjává, mivel a betörések 74%-a emberi hiba, jogosultsággal való visszaélés, lopott hitelesítő adatok vagy social engineering miatt következett be.

 

Tudj meg többet Tudj meg többet Tudj meg többet

 

Windows 11: Tervezett és alapértelmezett biztonság

Annak érdekében, hogy a vállalkozások átalakulhassanak és gyarapodhassanak ebben az új korszakban, a Microsoft úgy tervezte meg a Windows 11-et, hogy alapértelmezés szerint biztonságos legyen. A Windows 11 készülékek alapból több biztonsági funkciót tartalmaznak, szemben a Windows 10 eszközökkel, amelyek számos biztonsági funkciót kikapcsoltak, hacsak az IT vagy az alkalmazottak nem aktiválták azokat. A Windows 11 által biztosított alapértelmezett biztonság felerősíti a védelmet anélkül, hogy a beállításokat konfigurálni kellene.

Hardveres biztonság: TPM és Secure Boot

A hardveralapú biztonság a Windows 11 egyik legfontosabb szempontja. Az operációs rendszerhez Trusted Platform Module (TPM) 2.0 és a Secure Boot támogatásának képessége szükséges. A TPM egy olyan biztonsági erőmű, amely a hardver- és szoftverkomponensek hitelesítését végzi, megakadályozva a számítógép manipulálását. A létfontosságú kriptográfiai kulcsokat tárolja, és rendkívül biztonságos kriptográfiai funkciókat biztosít a Windows és az alkalmazások számára. A Secure Boot ezzel szemben biztosítja, hogy a BIOS (technikailag UEFI) illesztőprogramok és az operációs rendszer aláírása érvényes és megbízható legyen, mielőtt az operációs rendszer feletti irányítás átadásra kerül.

A Windows 11 és a TPM követelménye

A biztonságot növelő megbízható platformmodul koncepciója 20 évre nyúlik vissza, és a PC-k 2005 óta tartalmaznak ilyen modulokat. A Microsoft BitLocker titkosítási rendszere a TPM-re támaszkodik a kriptográfiai kulcsok kezelésében és védelmében. A Windows Hello arcfelismerő bejelentkezési rendszer szintén a TPM támogatását használja.

Az operációs rendszer biztonsága: TPM 2.0-ra támaszkodó biztonságos rendszerindítás és TPM 2.0

A biztonságos rendszerindítás és a TPM 2.0-ra való támaszkodás jelentősen növeli a Windows 11 biztonságát. A Microsoft adatai szerint "a biztonságos maggal rendelkező PC-k kétszer ellenállóbbak a rosszindulatú programok fertőzésével szemben", ami azt jelenti, hogy a rosszindulatú programok támadási felületét a felére csökkentette.

Alkalmazásbiztonság: Antivírus szoftver

Még a Windows 11 robusztus beépített biztonsági funkciói ellenére is szükség van külső vírusirtó szoftverre. Ezek a védelmi eszközök védelmet nyújtanak az újabb típusú támadások ellen, de továbbra is léteznek régebbi, közismertebb fenyegetések, például az operációs rendszeren belüli tevékenységét célzó rosszindulatú programok.

Személyazonosság és adatvédelem: Jelszó nélküli biztonság

A Microsoft a jelszó nélküli biztonságot népszerűsíti, amely a Windows 11 által megkövetelt fejlett biztonsági technológiák egy részét használja. Ez a funkció a Windows 10-ben is elérhető. A jelszó nélküli biztonság segít megerősíteni a védelmet az adatszivárgás és a jogosulatlan fiókhoz való jogosulatlan hozzáférés ellen.

Felhőszolgáltatások: Alapértelmezett biztonsági stratégia 

A vállalkozások világszerte a secure-by-design és a secure-by-default stratégiák felé mozdulnak el. Ezekkel a modellekkel a szervezetek olyan gyártók termékeit választják, amelyek a biztonságot üzleti követelménynek tekintik, nem csupán technikai jellemzőnek. Az alapértelmezett biztonsági stratégiával a vállalkozások proaktívan csökkenthetik a kockázatot és a fenyegetéseknek való kitettséget a szervezetükben, mivel a termékeket már beépített és engedélyezett biztonsági funkciókkal szállítják.

Biztonsági alap: Microsoft elkötelezettsége

A Microsoftnál keményen dolgozunk azért, hogy segítsük a szervezeteket a fejlődésben és az agilitás megőrzésében, miközben védekezünk a modern fenyegetések ellen. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy segítsük a vállalkozásokat és alkalmazottaikat abban, hogy biztonságban legyenek - és biztonságban is maradjanak. Naponta 43 trillió jelet szintetizálunk, hogy megértsük a digitális fenyegetéseket és védekezzünk ellenük. Több mint 8500 elkötelezett biztonsági szakemberünk van 77 országban és több mint 15 000 partnerünk a biztonsági ökoszisztémánkban, akik arra törekszenek, hogy növeljék ügyfeleink ellenálló képességét.

Következtetés

A Windows 11 az eddigi legbiztonságosabb Windows, amelyet az eredeti berendezésgyártókkal (OEM-ek) és a szilíciumgyártókkal szoros együttműködésben hoztak létre. Fedezze fel, hogy miért használják ki a Windows 11 hatékony alapértelmezett védelmét a különböző méretű szervezetek, köztük a Fortune 500 vállalatok 90%-a is.