Blog

Mik a nagyobb újítások az egyes office verziókban a kezdetektől

2023.08.16 08:02
Mik a nagyobb újítások az egyes office verziókban a kezdetektől

Áttekintésünkben nyomon követjük a Microsoft Office egymást követő verzióinak fejlődését.

A Microsoft Office, az ikonikus termelékenységi programcsomag a 80-as évek végi indulása óta figyelemre méltó átalakuláson ment keresztül. A csomag fejlődését jelentős fejlesztések, újszerű funkciók és időnként teljesen új alkalmazások bevezetése jellemezte. Merüljünk el a Microsoft Office útkeresésében, és vizsgáljuk meg az egyes verziók főbb újításait.

A Microsoft Office hajnala: Office 97

A Microsoft Office útja az Office 97-tel kezdődött. Ez a verzió hozta el a világnak a "Clippy" néven elhíresült Office Assistantot. Emellett bevezette a parancssávokat, egy új paradigmát, amely funkcionalitás és képességek tekintetében áthidalta a menük és az eszköztárak közötti szakadékot. 

Tudj meg többet Tudj meg többet Tudj meg többet

 

Az átmeneti időszak: Office 2000/XP (2002)

A 2002-ben kiadott Office 2000/XP volt az első, amely bevezette az adaptív menüket, amelyek elrejtették a ritkán használt opciókat a rendetlenség csökkentése érdekében. Emellett debütáltak a dokumentumfunkciók kontextusfüggő elérését szolgáló feladattáblák is. Ez a verzió megalapozta számos olyan funkciót, amely a későbbi verziókban is megjelenik, beleértve a Biztonságos módot és a feladattáblákat.

A felhasználói élmény forradalma: Office 2003

Az Office 2003 tervezésekor nagy hangsúlyt fektettek a felhasználói élmény fokozására. Megjelent a Word olvasási elrendezés nézete. Ez a verzió vezette be az InfoPath-ot is, amely egy strukturált adatokat tartalmazó elektronikus űrlapok tervezésére, terjesztésére, kitöltésére és beküldésére szolgáló alkalmazás. 

A felhasználói felület megújítása: Office 2007

Az Office 2007 a Ribbon felület bevezetésével megváltoztatta a Microsoft Office működését. Ez a felület jelentősen eltért a hagyományos menü- és eszköztárrendszertől, és sok vitát váltott ki. Végül azonban az Office csomag meghatározó jellemzőjévé vált. Ez a verzió új fájlformátumokat is bevezetett: DOCX, XLSX és PPTX, amelyek XML-alapúak és robusztusabbak voltak. Az Office 2007-ben debütált az Office Groove is, amely később SharePoint Workspace néven változott.

A testreszabás korszaka: Office 2010

Az Office 2010 továbbfejlesztette a Ribbon kezelőfelületet azzal, hogy az összes alkalmazásban testreszabhatóvá tette. Bevezette a backstage nézetet is, amely központosította a fájlokkal kapcsolatos feladatokhoz, például a mentéshez, megnyitáshoz és nyomtatáshoz való hozzáférést. Az új funkciók közé tartozott a PowerPointban a videoszerkesztés, az Excelben a csillogó vonalak és a továbbfejlesztett együttműködési eszközök.

A felhő-központúság: Office 2013

Az Office 2013 a dizájnváltást az egyszerűbb grafika és az Office "felhő-orientáltabb" változata felé jelentette. Szorosabb integrációt kínált a Microsoft felhőplatformjával, a OneDrive-val. A Word 2013 új olvasási módot és PDF-importálási lehetőséget kapott.

Az együttműködés fókuszában: Office 2016

Az Office 2016 erősen az együttműködésre fókuszált, valós idejű társszerződést kínálva a Wordben és a PowerPointban. A "Tell Me" intelligens asszisztens beépült a Ribbonba, segítve a felhasználókat a funkciók és parancsok megtalálásában. A verzió új diagramtípusokat is hozott az Excelben és a Planner-t, a csoportos projektek új eszközét.

Az örökös licenc korszaka: Office 2019 

Az Office 2019-et az Office utolsó örökös licencű verziójaként jelentették be, ami azt jelenti, hogy egyszeri befizetéssel lehetett megvásárolni. Ez a verzió olyan funkciókat vezetett be, mint a morf átmenetek a PowerPointban, az SVG-támogatás és a 3D modellek támogatása.

Az előfizetéses forradalom: Office 365 (2020-ban Microsoft 365-re átkeresztelve)

A később Microsoft 365-re átkeresztelt Office 365 egy előfizetéses modellt vezetett be, amely felhőfunkciókat kínál, többek között OneDrive tárhelyet és gyakori frissítéseket. Más alkalmazásokat is integrált, például a Microsoft Teams-t az együttműködéshez. Az előfizetési modellnek köszönhetően a funkciókat gyakran frissítették, így képességei rendszeresen bővülnek.

A macOS adaptáció: Office for Mac

Az Office for Mac az alapvető alkalmazásokat (Word, Excel, PowerPoint, Outlook) tartalmazza, amelyek hasonlóak a windowsos társaikhoz, de a macOS platformtól függően eltérő funkciókkal vagy megvalósításokkal rendelkezhetnek. A design is jobban igazodik a macOS esztétikájához és használhatósági paradigmáihoz. 

Átfogó képünk a Microsoft Office fejlődési folyamatáról

A Microsoft Office fejlődése folyamatosnak mondható. A verziók közötti különbség elsősorban a felhasználói felületen, az integrációs képességekben, valamint a rendelkezésre álló funkciók körében és mélységében rejlik. Mivel a Microsoft továbbra is a felhőalapú megoldásokat helyezi előtérbe, várhatóan a jövőbeni verziók és frissítések nagyobb hangsúlyt fektetnek majd az online együttműködésre, a más platformokkal és szolgáltatásokkal való integrációra, valamint az eszközök közötti zökkenőmentes munkavégzésre.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez az áttekintés 2021-től naprakész. A legfrissebb részletekért mindig ellenőrizze a Microsoft hivatalos dokumentációját vagy bejelentéseit. A Microsoft Office útja még messze nem ért véget, és továbbra is formálja a digitális korban való munkavégzés és együttműködés módját.