Blog

A kiberbiztonság és a szoftvertechnológia változó térképe 2024-ben

2024.01.04 08:31
A kiberbiztonság és a szoftvertechnológia változó térképe 2024-ben

A technológia gyors fejlődése ugyanúgy megnyitotta az utat a kiberbiztonsági fenyegetések és a szoftverfejlesztések új korszaka előtt. Ahogy átlépünk a 2024-es évbe, a kiberbiztonság és a szoftvertechnológia területén várhatóan jelentős változások fogják meghatározni az iparág jövőjét. Ez a cikk elemzi a várható trendeket és azok hatásait a vállalkozásokra és a magánszemélyekre, átfogó képet nyújtva a 2024-es kiberbiztonsági helyzetről.

A mesterséges intelligencia növekvő befolyása

A mesterséges intelligencia (AI) továbbra is átalakító hatással van a kiberbiztonságra. A mesterséges intelligencia fejlődése során kulcsfontosságú szerepet fog játszani mind a kiberfenyegetések létrehozásában, mind a kiberfenyegetések elleni védekezésben.

Alábbi bejegyzésünkben a kiberfenyegetések különböző formáiról írtunk részletesebben.

 

 

Tudj meg többet Tudj meg többet Tudj meg többetMesterséges intelligencia által vezérelt támadások

Várhatóan egyre több lesz a kifinomult, mesterséges intelligencia által vezérelt támadás. A kiberbűnözők hatékony jelszóközpontú támadások indítására fogják felhasználni a mesterséges intelligencia technológiát. Emellett a mesterséges intelligencia eszközei lehetővé teszik majd a fenyegetők számára, hogy különböző nyelveken készítsenek meggyőző adathalász e-maileket, ami megnehezíti a felderítésüket.


A mesterséges intelligencia a kibervédelemben

A másik oldalon a mesterséges intelligencia a kiberbiztonsági stratégiák fejlesztésének szerves részét képezi majd. Az AI-alapú rendszerek átveszik a biztonsági műveleti központok rutinműveleteinek irányítását, jelentősen javítva a biztonsági műveletek hatékonyságát. A gépi tanulás (ML) algoritmusok, a természetes nyelvi feldolgozás (NLP) és más AI-alapú eszközök beépülnek a kiberbiztonsági stratégiákba, hogy ellensúlyozzák az AI-alapú fenyegetéseket.


Kiberbiztonsági készséghiány

A kiberfenyegetések növekvő összetettsége miatt hiány van a szervezetek védelméhez szükséges készségekkel rendelkező szakemberekből. A kiberbiztonsági szakemberek többsége úgy véli, hogy a készséghiány hatása az elmúlt két évben tovább súlyosbodott.


Felkészülés és képzés

A helyzet orvoslására tett erőfeszítések valószínűleg magukban foglalják majd a szükséges készségekkel rendelkezők fizetésének növelését, valamint a képzésbe, fejlesztésbe és továbbképzési programokba történő nagyobb beruházásokat. A kiberbiztonsági szakembereknek egyre összetettebb munkaterheket kell vállalniuk, ahogy a fenyegetések egyre kifinomultabbá válnak.


Kiberbiztonság az igazgatótanácsban

A kiberbiztonság már nem csak az informatikai részlegre korlátozódik. Stratégiai prioritássá vált, amely igazgatósági szintű figyelmet igényel. Az előrejelzések szerint 2026-ra az igazgatótanácsok 70%-ában legalább egy tagnak kiberbiztonsági szakértelemmel kell rendelkeznie. Ez a váltás lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy túllépjenek a reaktív védekezésen, és megragadják a felkészültséggel járó új üzleti lehetőségeket.


A számítástechnikai eszközök internetét (IoT) érő kibertámadások

Az internethez hozzáférő eszközök növekvő száma nagyobb kockázatot jelent a kibertámadások szempontjából. Az otthonról történő munkavégzés forradalma miatt egyre több munkavállaló csatlakozik vagy oszt meg adatokat nem megfelelően védett eszközökön keresztül, ami a kibertámadók potenciális belépési pontjává teszi őket. 2024-ben a szervezeteknek egyre nagyobb kihívást jelent majd az adatok védelme a gyorsan növekvő felületen.


Kiberbiztonság

Míg a kiberbiztonság a támadások megelőzésére összpontosít, a kiberbiztonság a sikeres betörés után is biztosítja a működés folytonosságát. 2024-ben stratégiai prioritás lesz a gyors helyreállítási képesség fejlesztése, miközben minimalizálják az adatvesztést és a leállási időt.

A kiberbiztonság témájában még itt olvashattok.


A zéró bizalmi modell

A zéró bizalmi modell, amely feltételezi, hogy egyetlen hálózati tevékenység sem biztonságos, 2024-ben adaptívabbá és holisztikusabbá válik. Ezt a folyamatos, mesterséges intelligenciával támogatott, valós idejű hitelesítés és tevékenységfigyelés teszi majd lehetővé.


Államilag támogatott kibertámadások

A geopolitikai feszültségek fokozódásával 2024-ben növekedni fognak a katonai és polgári infrastruktúra elleni, államilag támogatott kibertámadások. A nagyobb választások során valószínűleg a demokratikus folyamatok megzavarására irányuló kibertámadások is növekedni fognak.


Kiberbiztonsági szabályozás

A nagyszabású adatbetörések nemzetbiztonságra és gazdasági növekedésre gyakorolt lehetséges következményei új kiberbiztonsági szabályozások megjelenéséhez vezettek. Az Egyesült Királyságban például a vállalkozásoknak 2024 áprilisáig kell biztosítaniuk a termékbiztonsági és távközlési törvénynek való megfelelést. Ez a törvény meghatározza azokat a minimális biztonsági követelményeket, amelyeknek a hálózati termékeknek meg kell felelniük.


Szoftverfejlesztések

Ahogy a kiberbiztonság fejlődik, úgy fejlődik a szoftvertechnológia is. A Microsoft Windows 11 például számos új funkciót és biztonsági fejlesztést hoz. Továbbá a Kaspersky, az Office és más Microsoft-termékek várhatóan fejlettebb kiberbiztonsági intézkedéseket tartalmaznak majd, válaszul a változó fenyegetettségre.


Következtetés

A 2024-es év kiberbiztonsági helyzetét a technológiai fejlődés, a szabályozási változások és a geopolitikai feszültségek együttese fogja alakítani. A szervezeteknek gyorsan kell alkalmazkodniuk ezekhez a változó fenyegetésekhez és tendenciákhoz, hogy hatékonyan megvédjék digitális eszközeiket. Mivel a mesterséges intelligencia a kibertámadások és a védekezés élvonalába került, és egyre nagyobb hangsúlyt kap a kiberbiztonság rugalmassága és a szabályozás, 2024 kulcsfontosságú évnek ígérkezik a kiberbiztonság folyamatosan fejlődő területén.

A testreszabás elfogadása: A személyre szabott irodai szoftverek fontossága

A dinamikus üzleti életben az alkalmazkodási és fejlődési képesség létfontosságú a túléléshez és a növekedéshez. Ahhoz, hogy sikeresen navigálhassanak ebben a folyamatosan változó környezetben, a szervezeteknek megfelelő eszközökre és megoldásokra van szükségük. Az egyik ilyen nélkülözhetetlen eszköz a személyre szabott irodai szoftver, amelyet az egyedi üzleti igényekhez igazítanak.

Az irodai szoftverek fejlődése az idők során: Az első szövegszerkesztőktől az AI-alapú alkalmazásoki

Az irodai szoftverek fejlődése az elmúlt évtizedek során rendkívüli mértékű változáson ment keresztül. A technológiai forradalom és az informatika rohamos fejlődése nem csak az irodai munkavégzést, de a világunkat is alapjaiban változtatta meg.