Blog

Az automatikus HDR erejének kibontakoztatása a Windows 11-ben

2023.10.10 14:09
Az automatikus HDR erejének kibontakoztatása a Windows 11-ben

A digitális média területén a nagy dinamikatartomány (HDR) forradalmat hozott. Javítja a kép- és videóminőséget, valósághűbbé téve azokat, különösen akkor, ha a tárgyak közötti távolság jelentősen változik. A Windows 11, a Microsoft operációs rendszerének legújabb iterációja bevezette az Auto HDR funkciót, amely tovább gazdagítja ezt az élményt. Ahhoz azonban, hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki belőle, fontos megérteni, hogyan lehet hatékonyan kihasználni ezt a funkciót.

Az Auto HDR felfedezése: A Windows 11 forradalmi funkciója

A HDR kifejezés a High Dynamic Range (nagy dinamikatartomány) kifejezés rövidítése. Ez egy olyan kép- és videófelvételi és -megjelenítési technológia, amely még olyan helyzetekben is megőrzi a képminőséget, amikor a tárgyak közötti távolság jelentősen változik. Ez a technológia a képeket és videókat élethűbbé teszi.

 

Tudj meg többet Tudj meg többet Tudj meg többet

 

Az Auto HDR, ahogy a neve is mutatja, egy automatikus javító funkció, amely bizonyos eszközökön és platformokon, köztük a Windows 11-en is elérhető, és amely felerősíti a HDR-kompatibilis tartalmak minőségét. Az Auto HDR-t azonban manuálisan kell aktiválni, és a Windows 11 operációs rendszerben alapértelmezés szerint nem érhető el. 

Az Auto HDR hatásának megértése

Sokak számára a legfontosabb kérdés az, hogy az Auto HDR befolyásolja-e a rendszer sebességét. A válasz erre nagyban függ a fogyasztott tartalom típusától. Ha a videotartalom vagy a játékok már HDR-kompatibilisek, a számítógép HDR-rendszereinek nem kell többet dolgozniuk. Ha azonban a Windows Auto HDR-t használja a régebbi játékok megjelenítésének javítására, ez potenciálisan nagyobb nyomást gyakorolhat a rendszerre.

A jó hír az, hogy sok újabb játék már HDR-kompatibilis, és az Auto HDR nem kényszeríti a nem HDR videók frissítésére. Ezért ha mégis lassabb rendszert észlel, az valószínűleg régebbi játékok lejátszása közben lesz.

Az Auto HDR funkció aktiválása a Windows 11 rendszeren

Az Auto HDR funkció kézi aktiválásához a Windows 11 rendszeren a Beállítások menübe kell belépnie. Ott válassza a Megjelenítés, majd a Speciális megjelenítés menüpontot. A Megjelenítési információk alatt a Színtér mezőben vagy a "Standard dinamikatartomány (SDR)" vagy a "Nagy dinamikatartomány (HDR)" felirat olvasható. Ha ez utóbbit írja ki, akkor a számítógép képes a HDR használatára.

Ezután a Fényerő és szín alatt válassza a HDR-t. Az első lehetőség a Kijelző kiválasztása a beállítások megtekintéséhez vagy módosításához. Ez megnyit egy legördülő menüt - bár lehet, hogy csak egy bejegyzés van benne, ha csak egy csatlakoztatott kijelzője van. Ha több kijelzője van, ezzel az eszközzel egyenként ellenőrizheti mindegyiket. Vigyázzon, ha a monitorok eltérő specifikációjúak, előfordulhat, hogy egyesek támogatják a HDR-t, míg mások nem. 

Végül válassza ki a nyíl ikont a Kijelzőképességek eszközön, hogy a HDR-videostreaming és a HDR használata kapcsolókapcsolókat láthassa. Ezeket állítsa "Be" állásba. Ha az eszköze nem HDR-kompatibilis, akkor itt jelzi, ahelyett, hogy hozzáférést biztosítana a kapcsolókapcsolókhoz.

A kijelző HDR-kompatibilitásának ellenőrzése

Fontos megjegyezni, hogy a Windows 11 megléte nem jelenti automatikusan azt, hogy hozzáfér az Auto HDR-hez. Valójában több oka is lehet annak, hogy még egy HDR-kompatibilis monitorral sem élvezheti a valódi HDR-t.

Ha ellenőrizni szeretné, hogy a kijelzője HDR-kompatibilis-e, kövesse az alábbi lépéseket:

  1. Kattintson a Windows gombra vagy az eszköztáron lévő Windows ikonra.
  2. Válassza a Beállítások lehetőséget.
  3. Ott válassza a Megjelenítés, majd a Speciális megjelenítés lehetőséget.
  4. A Megjelenítési információk alatt a Színtér mezőben vagy a "Standard dinamikatartomány (SDR)" vagy a "Nagy dinamikatartomány (HDR)" felirat olvasható. Ha ez utóbbit írja ki, akkor a számítógép képes a HDR használatára.

Ha a kijelzője nem HDR-kompatibilis, érdemes megfontolni annak frissítését, hogy teljes mértékben élvezhesse az automatikus HDR előnyeit.