Blog

A Windows 11 és a Windows 10 összehasonlítása: a frissítés okainak feltárása 1. rész

2023.10.10 13:53
A Windows 11 és a Windows 10 összehasonlítása: a frissítés okainak feltárása 1. rész

A Microsoft Windows 11 bemutatása világszerte viták forgószélét generálta a technológia szerelmesei és szakemberei körében. A technológiai óriás legújabb operációs rendszere (OS) friss, modern dizájnt és rengeteg izgalmas funkciót ígér, de vajon hogyan viszonyul elődjéhez, a Windows 10-hez? Érdemes megtenni a lépést és frissíteni? Ez az útmutató a Windows 11 és a Windows 10 közötti vita bonyolult részleteibe merül bele, és átfogó betekintést nyújt a megalapozott döntés meghozatalához.

  1. A Windows 11 és a Windows 10 rövid áttekintése 

1.1 Mi a Windows 11?

A Windows 11, a Microsoft legújabb operációs rendszere friss, modern dizájnt és számos innovatív funkciót kínál. A megújult Start menütől a natív Android-alkalmazások támogatásáig a Windows 11 minden eddiginél simább, biztonságosabb és áramvonalasabb felhasználói élményt ígér.

 

Tudj meg többet Tudj meg többet Tudj meg többet

 

1.2 Mi a Windows 10? 

A 2015-ben bevezetett Windows 10 világszerte felhasználók millióinak szilárd és megbízható operációs rendszere. Az évek során számos frissítésen és fejlesztésen ment keresztül, és stabil platformot biztosít számos alkalmazás számára. 

  1. Windows 11 vs. Windows 10: Rendszerkövetelmények

Mielőtt belemerülnénk a frissítés előnyeibe és hátrányaiba, elengedhetetlen, hogy megértsük mindkét operációs rendszer rendszerkövetelményeit. A Windows 11 lényegesen szigorúbb követelményekkel rendelkezik, mint a Windows 10, ami befolyásolhatja a frissítésre vonatkozó döntését.

2.1 A Windows 11 rendszerkövetelményei

A Windows 11 legalább két maggal rendelkező, 1 GHz-es, 64 bites processzort, 4 GB RAM-ot és 64 GB tárhelyet igényel. Ezenfelül 2.0-s verziójú Trusted Platform Module (TPM) modult és DirectX 12 vagy újabb DirectX 12-vel kompatibilis grafikus kártyát igényel WDDM 2.0-s illesztőprogrammal.

2.2 Windows 10 rendszerkövetelmények 

A Windows 10 ezzel szemben 1 GHz-es processzorral, 2 GB RAM-mal (64 bites rendszerek esetén) és 20 GB tárhellyel rendelkező gépeken futhat. Emellett DirectX 9-es vagy újabb grafikus kártyát igényel.

  1. Az új Start menü: Windows 11 vs. Windows 10

A Windows 11 egyik legszembetűnőbb változása az újratervezett Start menü. Ez meghatározó tényező lehet a frissítést fontolgató felhasználók számára.

3.1 A Windows 11 Start menüje

A Windows 11 racionalizált Start menüvel rendelkezik, amely alapértelmezés szerint a feladatsor közepén helyezkedik el. Egyszerűsített nézetet kínál kitűzött alkalmazásokkal és ajánlott fájlokkal, javítva a navigálhatóságot és a felhasználói élményt.

3.2 Windows 10 Start menü

A Windows 10 Start menüje ezzel szemben a feladatsor bal sarkában található, és Live Tiles (Élő csempék) funkciót tartalmaz - ez a funkció a Windows 11-ből kikerült. Gyors hozzáférést biztosít az alkalmazásokhoz és a beállításokhoz, de a Windows 11 letisztultabb megjelenéséhez képest zsúfoltnak tűnhet.

  1. A feladatsáv változásai: Windows 11 vs. Windows 10

A feladatsor is jelentős változásokon ment keresztül a Windows 11-ben, ami befolyásolja a felhasználók interakcióját az operációs rendszerrel.

4.1 A Windows 11 feladatsávja

A Windows 11 egy egyszerűsített feladatsort vezet be, amelyben az összes ikon középre van helyezve. Bár ez a változás apróságnak tűnhet, jelentősen megváltoztatja a felhasználó és az operációs rendszer közötti interakciót.

4.2 Windows 10 feladatsáv

A Windows 10-ben a feladatsor ikonjai a bal oldalon vannak csoportosítva, ami a Windows 11-hez képest ismerős, de kevésbé áramvonalas felhasználói élményt nyújt.

  1. Egyedülálló funkciók: Windows 11 vs. Windows 10 

A Windows 11 számos olyan egyedi funkciót vezet be, amely a Windows 10-ben nem található meg. Ezek a kiegészítések döntő tényezőt jelenthetnek a frissítést fontolgató felhasználók számára.

5.1 A Windows 11 egyedülálló jellemzői

A Windows 11 olyan funkciókkal büszkélkedhet, mint a natív Android-alkalmazások támogatása, az új Widgets menü, valamint az ablakok/asztalok kezelésének fejlett eszközei, például a Snap Assist funkció. Emellett a modern Intel CPU-k számára jobb teljesítményt ígér, így vonzó választás a kompatibilis hardverrel rendelkező felhasználók számára. 

5.2 A Windows 10 egyedülálló jellemzői

A Windows 10, bár a Windows 11 néhány új funkciója hiányzik belőle, még mindig robusztus és megbízható operációs rendszert kínál. Az Élő csempék és az Idővonal funkció hozzájárul a személyre szabott felhasználói élményhez.

Cikkünk 2. részében további 4 jellemzővel egészítjük ki feltárásunkat, hogy átfogó képet nyújtsunk a megalapozott döntés meghozatalához. Olvassa el azokat is és utána nagyobb biztonsággal tud dönteni abban, hogy mikor érdemes az új verzióra váltania. Kellemes tájékozódást kívánunk!

A Windows 11 és a Windows 10 összehasonlítása: a frissítés okainak feltárása 2. rész

Cikkünk első részében a Windows 11 és a Windows 10 operációs rendszerek 5 tényezőjét hasonlítottuk össze. Ezt most újabb 4 szemponttal egészítjük ki, hogy könnyebben meghozhassa a döntést, hogy Önnek mikor érdemes frissítenie az új verzióra.