Blog

A szoftverlicencek megértésének útmutatója 2.

2023.09.11 14:50
A szoftverlicencek megértésének útmutatója 2.

Cikkünk első részében megvizsgáltuk a szoftverlicencek működését és hogy hogyan védik a szoftverlicencek a fejlesztőket, illetve a felhasználókat. Ebben a leírásban áttekintjük, hogy milyen típusú szoftverlicencek vannak, azaz hogyan kategorizáljuk a szoftverlicenceket.

A szoftverlicencek kategorizálása

A szoftverlicencek nagyjából két típusba sorolhatók aszerint, hogy a szerzői jog szerint hogyan tekintik őket: Szabad és nyílt forráskódú szoftverek (FOSS) licencek és védett licencek.

  • Szabad és nyílt forráskódú szoftverek (FOSS) licencek

A FOSS-licencek, amelyekre gyakran nyílt forráskódúként is hivatkoznak, a szoftvertermékkel együtt a forráskódot is a vásárló rendelkezésére bocsátják. Az ügyfél általában jogosult a forráskódot a szoftver módosítására használni.

  • Védett licencek

A gyakran zárt forráskódnak is nevezett védett licencek az ügyfeleknek működési kódot biztosítanak. A felhasználók nem módosíthatják szabadon ezt a szoftvert. Ezek a licencek általában korlátozzák a szoftver kódjának visszafejtését a forráskód megszerzése érdekében.

Mélyebbre merülés: A szoftverlicencek különböző típusai 

Míg a szoftverlicencek általános kategóriái általános megértést nyújtanak, a részletesebb osztályozás segít megérteni a létező licencek sokféleségét. Az alábbiakban a szoftverlicencek öt típusát mutatjuk be:

  • Közkincs

Ez a szoftver szabadon hozzáférhető, és bárki használhatja, módosíthatja vagy beépítheti kódját egy alkalmazásba. A vállalkozásoknak azonban óvatosnak kell lenniük, mivel a módosított kód nem biztos, hogy megfelel a vállalati minőségi és biztonsági előírásoknak.

  • Lesser General Public License (LGPL)

A fejlesztők nyílt forráskódú könyvtárakra hivatkozhatnak szoftverükben, és a kódra bármilyen típusú licencet használhatnak.

  • Engedélyező

Ezek a licencek bizonyos követelményeket határoznak meg a szoftver terjesztésére vagy módosítására vonatkozóan. Emellett előírják a licencmegjelölések, szerzői jogok vagy védjegyek megőrzését is. Ilyen például az Apache, a BSD (Berkeley Source Distribution) és az MIT licenc.

  • Copyleft

E licenc értelmében a kód egy szoftveralkalmazás vagy projekt részeként terjeszthető vagy módosítható, ha az összes érintett kód ugyanazon licenc alatt kerül terjesztésre. A copyleft licenccel rendelkező régi kódot tartalmazó új termékeknek meg kell felelniük a régi kód licencében meghatározott korlátozásoknak.

  • Védett szoftverek

Ez a legszigorúbb licenctípus. A tulajdonosi szoftverlicencek tiltják a szoftver másolását, módosítását vagy terjesztését. Ezek a licencek nyújtják a legnagyobb védelmet a szoftver tulajdonosainak a szoftver jogosulatlan használatával szemben.

A pénzügyi szempont: Szoftverlicencek költsége 

A szoftverlicencek költsége különböző tényezőktől függ, többek között a licenc típusától, a szoftver típusától és az árképzési modelltől. A felhasználó fizethet egyszeri díjat, amely a szoftverprogram tulajdonjogát biztosítja számára, vagy kezdeti díjat, amelyet előfizetési terv követ, ahol a fizetés rendszeres időközönként történik.

A szoftverlicenc-megállapodások megértése 

A szoftverlicenc-megállapodások, amelyeket gyakran végfelhasználói licencszerződéseknek (EULA) is neveznek, általában alapvető információkat tartalmaznak a megállapodást kötő felekről. Ezek az információk tartalmazhatják az érintett felek teljes nevét, elérhetőségi adatait, a felek címét, a felhasználónként fizetendő díjakat, a felmondás feltételeit, a terjesztési engedélyeket és korlátozásokat, a szoftver teljesítményére vonatkozó garanciákat, a jogosult felhasználók számát, a karbantartást, a frissítéseket és a támogatást, valamint a garanciákról való lemondást.

Szoftverlicencelés a pandémiás korszakban 

A COVID-19 világjárvány rávilágított a szoftverlicencek kezelésének néhány komolyabb kihívására. Sok vállalat nem volt felkészülve a szoftverlicencek iránti hirtelen megnövekedett keresletre, amikor a munkaerő távmunkára váltott. Ennek eredményeképpen kreatívan kellett megközelíteniük a szoftverlicenceket. 

Összefoglalva, a szoftverlicencek megértése kulcsfontosságú mind a szoftverfejlesztők, mind a felhasználók számára. Segít a szellemi tulajdonjogok védelmében, a jogi megfelelés biztosításában és az összes érintett fél közötti egészséges kapcsolat fenntartásában. Akár magánszemélyként tölt le egy új alkalmazást, akár vállalati szoftvert beszerző vállalkozásról van szó, kulcsfontosságú, hogy tisztában legyen a szoftverlicencből eredő jogokkal és kötelezettségekkel.